Gratis bouwplaat en werkbeschrijving schrijfmachine

Alphenpoort typecursus papier bouwplaat werkbeschrijving doos typemachine schrijfmachine

Alphenpoort bouwplaat schrijfmachine


Bouwplaat en werkbeschrijving schrijfmachine

Hoe leuk is het wanneer kinderen bij mij in de les op een mechanische typemachine mogen typen. Ik wijs hen erop dat zo’n eenvoudig typemachientje nog niet zo gek is: hij werkt zonder stroom, je hebt tevens een printer bij de hand en kan makkelijker gerepareerd worden.

Meestal is direct bij het aanslaan van de eerste letters het nadeel ook te merken, want als je een foutje typt “zit er niet eens een backspace toets op????” Wanneer ik er dan op wijs dat deze toets er wel opzit en in combinatie met Tipp-ex of een schrapmesje werd gebruikt, vinden ze foutloos typen een stuk moeilijker. Maar zeg ik dan, “een goede typiste maakte zelden een fout en dat is het geheim om sneller te werken.”

Sommigen schrikken van het belletje aan het einde van een tekstregel, maar na uitleg vinden ze het grappig. Echter dan kunnen ze na het gerinkel nog maar 2 of 3 letters typen…. en dan laat ik ze de tab toets gebruiken om verder te typen.

De leukste verbazing vind ik altijd als ze met de rechter pink de ‘enter-toets’ zoeken en in plaats daarvan die grote uitstekende blinkende hendel aan de rechterkant moeten gebruiken. Eventueel wordt dan nog de regelafstand gewijzigd (dat is interessant).

Anderen hebben weer moeite om de letters op het papier te krijgen, want vroeger hadden die typers wel gespierde vingers nodig.

De meest uitlopende vragen krijg ik te horen: kan dat ding (wagen) er niet af vallen? Hoe maak ik een hoofdletter? De letters zitten vast (twee of drie tegelijk aanslaan), waar moet ik het papier in doen?

Heb jij nog ergens een oude typemachine staan? Laat kinderen daar maar eens op spelen. Hoe leuk is het om dit tijdens een verjaardagspartijtje te doen of te gebruiken als lesmateriaal.
Om het makkelijk te maken heb ik een werkbeschrijving met bouwplaat van een schrijfmachine uitgewerkt. Je hoeft deze alleen maar te downloaden, uit printen, knippen en plakken met dubbelzijdig plakband. Tip: eventueel vooraf met kleurpotloden/stiften/stickers versieren. Vergeet niet een snede bij de papierrol te maken want daar kun je een eigen getypte stukje tekst in doen.

Download: werkbeschrijving en bouwplaat schrijfmachine.pdf

Typecursus voor kinderen is belangrijk

Typecursus voor kinderen is belangrijk

Dit zal je niet verbazen, bijna alle kinderen in Nederland gebruiken regelmatig een toetsenbord, bv. voor huiswerk, video’s bekijken, teksten typen.
Maar wanneer type je nu goed en wanneer niet goed? Typedocenten vinden natuurlijk dat het blind typen het beste is, want dan hoef je niet telkens naar het toetsenbord te kijken. Dat betekend dat je niet telkens je hoofd op en neer hoeft te bewegen om te kijken naar het toetsenbord en het beeldscherm. Hierdoor gebruik je de zit- en vingerhouding beter en voorkom je op langer termijn mogelijk lastige ontstekingen.
Er zijn niet veel kinderen die blind kunnen typen. Met de vraag aan kinderen of ze blind kunnen typen met 10 vingers zegt ongeveer 70% ‘nee’!!
Er zijn tegenwoordig tientallen online typecursussen, de een nog mooier dan de ander. Helaas is dit niet altijd de juiste oplossing. Het is veel beter om jonge kinderen daarin goed te begeleiden. Zonder begeleiding kun je niet van leerlingen uit groep 7 of 8 verwachten dat ze elke dag gaan oefenen. Problemen die je vaak hoort is dat het typen verkeerd aangeleerd is en waardoor er toch veel fouten worden gemaakt. Dit werkt uiteindelijk langzaam en geeft veel ergenis bij een typer op. Een ander veel gehoorde opmerking van kinderen is dat ze er totaal geen zin in hebben om het te leren. Gelukkig zijn er ook kinderen die het wel leuk vinden maar zeker een steuntje in de rug nodig hebben om regelmatig te blijven oefenen. Daarnaast zijn er kinderen die juist extra begeleiding nodig hebben bv. bij dyslexie of anders. Wat ook een groot probleem bij online typecursussen is dat 30% van de kinderen de cursus niet eens afmaken!
Kinderen leren soms op school typen, maar regelmatig typen leerkrachten niet blind en ook niet met 10 vingers en hebben ook geen of weinig tijd om de typeresultaten te controleren.
Regelmatig wordt gedacht dat typen vanzelf wel aangeleerd wordt en daardoor wordt het toch wel onderschat dat het juist wel een basisvaardigheid is als je lesmateriaal via de computer gaat maken.

Alphenpoort werkt al jaren samen met gigakids en vele andere typescholen verspreid door heel Nederland. Onze typedocenten geven wekelijkse lessen, controleren en begeleiden kinderen voor een goede typecursus. Daarnaast is er persoonlijke aandacht, krijgen kinderen tips en worden er leuke type activiteiten in de les gegeven. De resultaten liegen er daarom niet om, want bij ons is het streven dat alle leerlingen met een diploma en een mooie herinnering thuis komen.

Blind typen met 10 vingers is wel degelijk belangrijk om te leren!!

Opa typt een bericht

Opa typt een bericht

In 2011 maakt Daniel Erhart een leuke animatie van een opa die met een mechanische typemachine een bericht gaat typen. Tot plots de machine, na jaren goede dienst te hebben bewezen, de hamertjes uit het apparaat ontspringen. Helaas zal de schrijfmachine vervangen moeten worden. In de winkel wordt aan hem een mooie nieuwe laptop verkocht. Enfin opa gaat naar huis en heeft enige problemen hoe de laptop werkt. Het lukt hem heus, maar…….

De animatie duurt 3 minuten en als je een beetje geduldig bent erg leuk om naar te kijken!!


Elektronisch schrijven of typen grote hindernis!

Op nummer één als de grootste hindernis én het minst belangrijke onderdeel voor aandacht, zowel op scholen als bij werkgevers, is elektronisch schrijven!
Het is onbegrijpelijk dat blind typen zo ondergewaardeerd wordt, terwijl we met computers werken!

toetsenbord op slot | Alphenpoort | typecursus

Door de komst van personal computers (pc), elektronisch apparaat voor het opslaan en verwerken van gegevens, zijn de beroepen van typistes en secretaresses komen te vervallen, echter het werk zeker niet! Typen was vroeger een vak en tegenwoordig moet iedereen het verwerken van documenten of verslagen zelf doen.

Elektronisch schrijven is voor iederéén, die meer dan een uur per dag gegevens op de pc verwerkt, belangrijk! De vaardigheid van het blind typen met tien vingers moet iedereen eigenlijk goed beheersen. Artikelen met bewezen onderzoeken waarom blind typen belangrijk is en je daarom sneller werkt, zijn te vinden.

Bij administratieve functies is het werk op een computer voor iedereen juist méér geworden en kinderen worden op basisscholen al geleerd om werkstukken te maken. Maar wie beheerst nu wel of niet het blind typen?

Helaas is een goede vaardigheid van typen zeker niet bij iedereen van toepassing. Het verschil onderling tussen collega’s of leerlingen is groot en daardoor ontstaat eenvoudig een achterstand van productiviteit. Achteraf leren typen is lastig om later eigen te maken.

Wanneer kies je om blind te leren typen?

Typecursussen werden 40 jaar geleden al op de scholen aangeboden en is daarna 40 jaar een vraag van ‘wel of niet opnemen in het leerproces’? Er is toch wel heel veel veranderd met de komst van pc, laptops, tablet, telefoons. We gebruiken allemaal al op vroege leeftijd de elektronische hulpmiddelen, maar pen en papier wordt nog zelden gebruikt of is een kwelling.

Waarom dan niet verantwoordt leren typen? We modderen maar wat aan. Waarom? ‘Omdat je geen computer gebruikt?’, ‘het niet nodig vind?’, ‘je zelf het typen hebt aangeleerd (meestal met twee vingers)?’, ‘je online cursus hebt gevolgd en niet afgemaakt?’.

Kwaliteit staat voorop en meer aandacht voor typelessen is hard nodig, al te starten bij het basisonderwijs, maar ook zeker bij bedrijven! Want wie controleert een werknemer of die kan typen vóór hij in dienst genomen wordt? Iedereen die een diploma op zak heeft, kan schrijven en lezen, maar wie denkt er nu aan blind typen? Dan te bedenken dan 60% verschil in efficiënt werken zit tussen een niet of blind typer!! Reken maar uit hoeveel uurloon je daarop kunt besparen. Maar ook voor leerlingen is het toch veel prettiger wanneer er sneller gewerkt kan worden t.o.v. niet blind typers, deze 60% meer tijd kun je beter gebruiken voor je studie en of vrije tijd.

Gelukkig worden er voldoende typecursussen aangeboden met een ervaren typedocent. Maar waarom een docent als je ook online kan leren? Op de eerste plaats is regelmatig oefenen belangrijk, online ben je daar (helaas) vrij in. Controle en begeleiding is nodig i.v.m. vinger(en zit)houding. Adequaat fouten corrigeren en herhalen indien nodig, dus extra (persoonlijke) tips bij het oefenen. Voldoende verschillende soorten type mogelijkheden aanbieden, teksten, boeken, spellen, type activiteiten. Het typen toepasbaar maken in de praktijk, bv. leren tekstverwerken.

Daarnaast trekken cursisten zich aan elkaar beter op, kunnen er vragen worden gesteld en van elkaar leren, en is er bij een leuke typedocent meer motivatie om te leren typen.


Kinderen gezond leren computeren (1)

De centrale vraag bij het voorkomen van lichamelijke klachten is:
Hoe láng (achtereen) zit je in de verkeerde houding achter de computer?

Alphenpoort typecursus van gigakids

Computergebruik door kinderen

De computer wordt op school minder gebruikt dan gedacht. Gemiddeld zit een leerling 30 minuten à twee uur per week (afhankelijk van leeftijdsgroep) achter de computer. Dit is de boosdoener niet. Het probleem zit meer na schooltijd. Eenmaal thuis gekomen wordt vaak de computer aangezet om te internetten, gamen of anders. Daarbij verliest menig kind het besef van tijd; ze blijven het een plezierige activiteit vinden, die met grote concentratie tot uitputting toe, wordt uitgevoerd. Zij zullen niet stoppen om regelmatig pauze te nemen.

Bewegingswetenschappers adviseren jonge kinderen maximaal 40 minuten per dag achter de computer te laten zitten. Op school én thuis. Dat is wellicht niet realistisch, maar twee uur per dag is wel een maximum voor kinderen uit het basisonderwijs.

RSI Preventie bij kinderen

Kinderen zijn minder gevoelig voor RSI-klachten, omdat ze over het algemeen actiever zijn dan volwassenen. Ze verdelen en variëren hun taken meer door regelmatiger te bewegen. Daarnaast hebben kinderen een veel groter herstellend vermogen.

Welke relatie is er tussen computerwerk en klachten aan armen, nek, schouders bij kinderen?

Er zijn weinig onderzoeken bekend over klachten door computeren bij kinderen. Uit een landelijk onderzoek in 2003 in opdracht van het Ministerie van Onderwijs op Nederlandse middelbare scholen bleek 60% van de middelbare scholieren, als ze eindexamen doen, flinke lichamelijke klachten aan armen, nek en schouders hebben.

De GGD Nijmegen vond een samenhang tussen zelf gerapporteerde klachten van rug, nek, schouder of arm met het aantal uur dat er gecomputerd wordt door 5 jarigen, 10/11 jarigen in groep 7 en brugklasleerlingen.

Jong geleerd = oud gedaan

De leeftijdsfase van circa 8 tot 14 jaar is dé periode waarin kinderen leren ‘bewegen’ achter de computer. Wat kinderen dan leren, wordt ze niet gemakkelijk afgenomen. Wat ze niet leren, is later moeilijk in te halen en af te leren. Bovendien geldt dat het corrigeren van een verkeerde houding op latere leeftijd ontzettend moeilijk is. ‘Ingesleten’ gewoontes leer je vaak moeilijk af, daar weten wij –volwassenen- alles van.

LEES MEER OVER KINDEREN GEZOND LEREN COMPUTEREN (2)


Kinderen gezond leren computeren (2)

Richtlijnen voor gezond computeren zijn:

 •       Stimuleer het kind om minstens om de 20 tot 30 minuten een pauze van 5 à 10 minuten te nemen en wat te bewegen.
 •       Goed voorbeeld, doet goed volgen. Laat als ouder zien hoe je de computerwerkplek goed gebruikt.
 •       Wijs kinderen niet alleen op de verkeerde, maar ook op gezonde werkhoudingen én werkwijzen.
 •       Tussen het computeren door moet je regelmatig even ‘in beweging’  zijn en voor kinderen is buitenspelen goed.
 •       Geef leerlingen in de bovenbouw typelessen, leer ‘blind’ typen met 10 vingers. Let op de typtechniek van het kind.
 •       Stimuleer om de sneltoetsen te gebruiken.
 •       Breng vanaf groep 4 gezond computergebruik onder de aandacht. Hang een lijstje met bovenstaande punten bv. op bij de computer, zo worden de belangrijkste aandachtspunten regelmatig doorgenomen.

Rol van de ouders

Veel ouders zijn nog niet bekend met de risico’s (op langer termijn) van computergebruik. Niet veel mensen staan stil bij de ongezonde kanten van computeren. Door de ouders te informeren over gezond computeren, kunnen de ouders op een zelfde manier dit onderwerp aanpakken. Al zal dat succes (het voorkomen van klachten) over het algemeen pas later zichtbaar worden.

Tradionele zithouding (wordt veel voor advies gebruikt).

Alphenpoort leert je typen | zithouding | RSI

 •    Goede zit houding: rechtop, benen en armen in hoeken van 90°, de pols iets licht gebogen.
 •    De voeten op de vloer steunen.
 •    Benen mogen niet afknellen bij de zithouding, gebruik een instelbare stoel/kruk.
 •    Armen in een hoek van 90°, langs je lichaam, ter hoogte van de tafel naar het toetsenbord.
 •    Pols iets gebogen met bovenhand (niet op de tafel steunen)
 •    Het beeldscherm op ooghoogte met een afstand van 50-70cm.
 •    Neem regelmatig een andere houding door bv. tussen door te lopen of maak gym oefeningen waarbij schouder, armen en nek even anders gebruikt worden.

Verbeterde zithouding (vooral geschikt voor kinderen).

Maar er is nog een verbeterde zithouding die gebaseerd is op spiermetingen! Deze is zeer geschikt voor IEDEREEN en vooral ook voor kinderen omdat zij niet op alle stoelen goed kunnen zitten vanwege hun verschillende lengtes. Maar ook omdat niet alle tafels en stoelen op ‘werkplekken’ geschikt zijn.

LEES MEER OVER EEN VERBETERDE ZITHOUDING VOOR KINDEREN (3)


Kinderen gezond leren computeren (3)

Verbeterde zithouding gebaseerd op spiermetingen


Gezond computeren bij Alphenpoort video van klokhuisVoor kinderen is het (meestal) oninteressant om te horen of lezen hoe belangrijk de zithouding is. Volwassenen wijzen kinderen regelmatig dat ze goed moeten zitten. Soms zijn beelden aantrekkelijker en geven meer indruk hoe en waarom de houding belangrijk is. In de video van klokhuis kunnen ze dit heel mooi bekijken en dan wordt het vast leuker.

Op school of thuis zijn er voor de kinderen (meestal) geen instelbare stoelen of staat het toetsenbord, laptop of tablet niet op de goede tafel hoogte. In de les gebruik ik daarom de zithouding waarbij de onderarm op de tafel komt te liggen en gesteund wordt op de elleboog. Dit is beter om spieren in schouders te ontlasten.

In de video ‘gezond computeren’ (deze video duurt 30 minuten) van programma ‘het klokhuis’ wordt de zithouding en gezond computeren goed weer gegeven. Bart presenteert de ‘Gezond Computeren Top 5: wat moet je allemaal doen en laten om geen lichamelijke klachten te krijgen als je achter de computer zit? Op een school en op de Klokhuis redactie inspecteert hij de computerwerkplekken. Hij kan tijdens het computeren zelfs z’n eigen spierspanning opmeten. 

In de video wordt door middel van metingen van spieren aangetoond hoe je kunt zitten als je computert, rustpauze nemen, voorbeeldjes en een grap uitgehaald met de juf. Afwisseling in de zithouding is natuurlijk een belangrijk onderdeel, dit wordt ook in het filmpje gezegd.

Let in het filmpje goed op de houding van de polsen. De houdingen zijn niet allemaal het zelfde zoals de ouderen onder ons het vroeger op de (mechanische) schrijfmachines geleerd hebben. De kinderen leren op een andere manier typen, zeg maar ‘platter’ typen en  ‘aaien’ als het ware meer over de toetsen.

Een laptoptafel over je schoot op de bank, is ook gedeeltelijk een goede typehouding, want dan worden de schouder spieren nog wel gebruikt. Een tafeltje die je kan aanschuiven is misschien een goede oplossing wanneer je de onder armen er ook op kan laten rusten.


Facebook bogus wedstrijden?

Alphenpoort bogus wedstrijd op facebook is bedrog

Heb jij wel eens van een bogus wedstrijd gehoord?

Je vindt een facebook foto leuk en deelt deze én je vindt de facebook pagina leuk, want dan kan je een prijs winnen! Bv. de nieuwste iPhones, MacBooks, smartphones, playstations, enz…

Dit zijn lokkende manieren om likes te winnen en die worden echt niet waar gemaakt met cadeautjes! Niemand geeft zomaar dure spullen zoals smartphones, laptops, vakanties weg. En ook helemaal niet iemand die zomaar 5000 exemplaren gratis verloot en dat alleen als je een foto of pagina leuk vind.
Weet jij iemand die een foto gedeeld heeft en ook überhaupt iets heeft gewonnen?

Een ‘deel & win’ wedstrijd wordt een bogus wedstrijden genoemd. Bogus betekent ‘vals’. Er wordt beweerd dat jij een cadeau kan winnen als je op Facebook te liken, maar in werkelijkheid gebeurd dat natuurlijk niet.
Door een pagina ‘leuk’ te vinden, de foto ‘leuk’ te vinden en delen (want dan spelen er nog meer mensen mee met gevolg nog meer ‘vind ik leuks’) moedig je een bogus wedstrijd aan. Sterker nog: iemand wordt daar beter van! en jij ontvangt uiteindelijk spam op je Facebook en heus geen cadeau.

In een korte tijd bloeit een pagina met veel leden, soms wel tot in de tienduizenden! Dan wordt het interessant, want zo’n pagina wordt geld waard!! Deze kan dan verkocht worden voor veel geld, maar wel aan spammers!!
Spammers gebruiken de beschrijving van de pagina (niet de naam wanneer je meer dan 200 leden hebt). In de beschrijvingen staan jou facebook adressen en die worden dan gebruikt spam te verspreiden.

TIP: wordt geen lid van Facebook pagina’s wanneer het om bogus wedstrijden gaat. Dus je gaat iemand liken omdat je die kent of interesse hebt om berichten te ontvangen van die pagina.
Heb je al zo’n ‘valse’ pagina geliked, dan kun je deze het beste ont leuken. En maak geen excuus: “je weet maar nooit, het kan geen kwaad, …”).

Facebook heeft niet voor niets richtlijnen opgesteld. Facebook verplicht bedrijven gebruik te maken van apps, want dan wordt de tijdlijn niet direct lastig gevallen met wedstrijd acties.

Het is heel makkelijk wat je moet doen. Onthoud dat Facebook geen vervuilde berichten wil, dus mag je niet een ander daar aan laten deelnemen door te liken. Een paar voorbeelden waar je niet op facebook moet reageren:

–          Like dit bericht en win

–          Reageer op dit bericht om kans te maken op

–          Deel dit bericht met je vrienden en wie weet win jij

–          Geef antwoord op dit onderzoek en onder de deelnemers verloten wij

Kortom: deel niet mee aan een actie waarbij ze vragen om te liken, delen, reageren, taggen, stemmen en om zelf berichten te plaatsen.

Het is ook niet toegestaan dat iemand benaderd wordt als je een ‘winnaar’ bent. Dus “Na de wedstrijd nemen wij via een persoonlijk bericht, contact met je op”, is niet toegestaan.
Facebook wil dat de winnaar alleen via een e-mail bericht benaderd moet worden.

O ja, “Gefeliciteerd…., neem contact op via info@abc.com om je prijs in ontvangst te nemen” mag dus ook niet.

WELK LETTERTYPE MET TEKSTVERWERKEN?

WELK LETTERTYPE MET TEKSTVERWERKEN?

Welk lettertype met tekstverwerken | Alphenpoort

Verschillende lettertypen

Veel tekstverwerkers geven de gebruiker de mogelijkheid om verschillende lettertypen te kiezen, zoals bv. Times New Roman, Calibri, Helvetica, Arial of Courier enz.

Men heeft geprobeerd om de vele soorten lettertypen in te delen in verschillende classificatiesystemen, één is bv. de vereenvoudigde classificatie met eigenlijk maar drie groepen:
Schreefletters (serif) – Schreefloos letters (sans serif) – fantasie letters

schreef schreefloos fantasie letter | Alphenpoort

Even in het kort de geschiedenis van typografie, de wereld van letters en hun familie.

Toen alle boeken nog met de hand werden geschreven, was dat veel werk! :-< Handgeschreven letters (lettertype) noemen we de BLACKLETTER, ze hadden heel veel versierende elementen. Toen ergens rond het jaar 1450 de drukpers werd uitgevonden, waren die handgeschreven ‘blackletters’ erg ongeschikt en onleesbaar. [caption id="attachment_7665" align="alignleft" width="250"]black letters | Alphenpoort Blackletters [/caption]

eerst drukpers | Alphenpoort

Drukpers

serif letters | Alphenpoort

serif letters


Er werd voor de blackletter een ‘nieuw’ soort letter ontworpen met nog een béétje versiering aan de uiteinden en die versiering is de ‘schreef’. In de ‘rest van de wereld’ noemen ze ‘schreef’: SERIF.
De schreef letters waren veel beter leesbaar dan de versierde ‘blackletter’ en omdat er veel geld verdiend kon worden met boeken drukken, werden er steeds meer SERIF lettertypes ontworpen.

Maar …. Mensen willen steeds iets anders, iets nieuws…., iets moderner ….., dus bedacht iemand:
laat ik die puntjes van de letters knippen!
De schreefloze letter was een feit en met de komst van de computer zijn alle letters gemakkelijk te maken en komen er nog dagelijks ‘nieuwe’ lettertypes bij…..

Ieder lettertype heeft een letterfamilie naam. Een voorbeeld maakt alles duidelijk:

verschil familienaam, lettertype, font | Alphenpoort

Maarrrrr…… er zitten een heleboel echt ‘slechte’ lettertypes tussen!!!!
Blijf kritisch!!!

Vinger twister spel

vinger twister spel met letters | Alphenpoort

t

VINGER TWISTER SPEL

ONTVANG GRATIS HET VINGER TWISTER I!!

Met uitgebreide spelregels en alle uitgewerkte afbeeldingen voor het rad, speelveld, kaartjes, speciale dobbelsteen

Vinger twister heeft veel weg van het twister spel dat je speelt met handen en voeten.

Eén persoon draait aan de wijzer en zegt wat de ander moet doen. Bijvoorbeeld vinger twister I ‘duim op blauw’. Zoals bij het gewone twister spel mogen de speler(s) geen vinger los laten.
Aanwijzingen voor vingers twister II: ‘wijsvinger op gele J’.Je kan het nog moeilijker maken door bv. te zeggen: ‘rechter wijsvinger op gele J’ of bv.: Linker wijsvinger op gele U’ enz.

Meerdere personen vinger twister spel spelen (leuk tijdens een feestje).

Dit is een ideaal spel om even te ontspannen en toch iets bij te leren. Bijvoorbeeld de soorten vingers en is een leuke motorische oefening.
Ook leer je de letters van het alfabet en als je goed op let zijn de letters verdeeld in kleuren die overeen komen met een qwerty toetsenbord en de vingers die je moet gebruiken om te leren blind typen.

Stuur een mail naar info@alphenpoort.nl en vraag naar het twister spel I.

Page 1 of 212>